Cavalier King Charles Spaniel

Racenummer DKK: 1360
Gruppe : 09
Racens hjemland : Storbritannien
Specialklub : Cavalier King Charles Spaniel Klub

Tidligste alder ved fotografering

HD foto : 12 måneder
AD foto : 12 måneder
OCD foto : 12 måneder

Racen har følgende minimumskrav for at kunne anvendes i avl

Avlskrav 

 • Testikelstatus: Det skal på behørig vis dokumenteres, at faderen til et hvalpekuld har normale testikler på normal plads.
  Dette kan dokumenteres ved hjælp af en dyrlægeattest eller en præmiering på en FCI/DKK anerkendt udstilling.
 • Hjerteundersøgelses krav:
  Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel status, der er godkendt til avl, for MMVD (Myxomatøs Mitralklap sygdom) registreret i DKK.
  Ved hjerteundersøgelsen gradueres mislyden på en skala fra 0 til 6 og prolapsgraden på en skala fra 0 til 3.
  ​Godkendt er:
        * Mislyd 0 og 1, såfremt prolapsgraden ikke overstiger 2
        * Mislyd 2, såfremt prolapsgraden ikke overstiger 1
  ​Undersøgelsen kan tidligst foretages, når hunden er 18 måneder gammel, og den første undersøgelse er gyldig til hunden er 4 år og 2 måneder gammel.
  Forældredyr, der anvendes i avl efter de er fyldt 4 år, skal være hjerteundersøgt igen inden parring.
  Hjerteundersøgelsen kan kun foretages af godkendte dyrlæger, der scanner og optager undersøgelsen digitalt og derefter sender den ind til KU/SUND for evaluering.
 • Syringomyeliundersøgelse
  Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre, før parring, har en officiel status, der er godkendt til avl, for SM (syringomyeli) registreret i DKK.
  Ved syringomyeliundersøgelsen gradueres syrinx på en skala fra 0 - 2 og i aldersgrupperne: c (12 mdr. – 3 år), b (3 år – 5 år), a (5 år- resten af livet).
  Begge forældredyr skal være undersøgt for syringomyeli efter de er fyldt 3 år og inden parring (dvs. have foretaget en b-scanning). Denne undersøgelse er gyldig, resten af livet.
  Godkendt er:
        * 3 – 5 år: status 0b og 1b
  Hvis hunden scannes igen, efter den er fyldt 5 år, er følgende resultater godkendt til avl:
        * 5 år+: status 0a og 1a
  For både a- og b-scanningsresultater gælder, at en hund med status 1 kun må parres med en hund med status 0.
  Hunde, der indgår i avl før de fylder 3 år, skal have en c-scanning registreret i DKK. Denne undersøgelse kan tidligst foretages, når hunden er 12 måneder gammel, og er gyldig til hunden er 3 år.
  Godkendt er:
        * 12 måneder – 3 år: status 0c.
  Status 1c kan ikke anvendes i avl, før der foreligger en godkendt b status. En 1c er altså IKKE kasseret, men må vente med at indgå i avl, til der foreligger en b scanning.
  Undersøgelser for syringomyeli kan kun foretages af MR-scanningsfaciliteter, der er godkendt af DKK og Cavalierklubben. Gradueringen af undersøgelserne kan kun foretages af personer, der er godkendt af DKK og Cavalierklubben.
 • Curly Coat Syndrom (CCS)
  Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel DNA-test for Curly Coat Syndrom registreret i DKK. Påvist må ikke bruges i avl, bærere må parres med fri. En DNA-test for CCS gælder for livstid. Hvis begge forældredyr er registreret fri for CCS i DKK, registreres afkommet "Fri grundet forfædres DNA test".
 • Episodic Falling Syndrom (EFS)
  Afkom kan kun stambogsføres, såfremt begge forældre før parring har en officiel DNA-test for Episodic Falling Syndrom registreret i DKK. Påvist må ikke bruges i avl, bærere må parres med fri. En DNA-test for EFS gælder for livstid. Hvis begge forældredyr er registreret fri for EFS i DKK, registreres afkommet "Fri grundet forfædres DNA test".

Der henvises herudover til DKK's stambogsføringsregler samt etiske anbefalinger for opdræt.

Indført: 01.08.2023 - Er gældende indtil 31. maj 2024, hvor avlsreglerne tages op til fornyet overvejelse.

Avl med udenlandske hunde

Hvis en udenlandsk avlshund befinder sig i Danmark på en dispositionserklæring, skal den opfylde racens danske avlsrestriktioner.

Ved parringer i udlandet eller hvis en udenlandsk hanhund opholder sig kortvarigt i Danmark uden en dispositionserklæring, skal både tævens og hanhundens ejere på en "TRO- OG LOVEERKLÆRING" fra DKK godtgøre, at den udenlandske hanhund opfylder hjemlandets avlskrav.

Udenlandske avlspartnere, der ikke er DNA testet for CCS og EFS, kan kun benyttes hvis den danske avlspartner er genetisk fri for disse sygdomme.

 

 

 

 

Farver for racen

Forkortelse

Black and tan BL/T
Blenheim BH
Ruby RB
Tricolour TRI

Filer

Tro og Love erklæring på dansk
Tro og Love erklæring på engelsk
CM SM attest Dansk 2015.pdf
CM SM certificate in English 2015.pdf
Racestandard Cavalier King Charles Spaniel
Mentalbeskrivelse